Cercetătorii de la Harvard dezvoltă instrument AI pentru diagnostic rapid al tumorilor cerebrale în timpul operației

Cercetătorii de la Harvard dezvoltă instrument AI pentru diagnostic rapid al tumorilor cerebrale în timpul operației

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Harvard au dezvoltat un instrument bazat pe inteligență artificială (AI) care poate efectua o decodificare rapidă a ADN-ului unei tumori cerebrale, furnizând informații cruciale despre identitatea moleculară a acesteia în timpul operației chirurgicale. Aceste informații, care anterior puteau fi obținute în câteva zile sau săptămâni prin metode tradiționale, pot acum fi accesate instantaneu.

Prin cunoașterea tipului molecular al unei tumori, neurochirurgii pot lua decizii critice în timpul intervenției chirurgicale, precum cantitatea de țesut cerebral ce trebuie îndepărtată sau plasarea medicamentelor direct în creier pentru a distruge tumorile, toate acestea fiind făcute în timp real, când pacientul se află încă pe masa de operație. Această descoperire ar putea aduce progrese semnificative în cercetarea tratamentelor personalizate pentru una dintre cele mai letale forme de cancer.

Potrivit declarațiilor autorului principal al studiului, profesorul asistent de informatică biomedicală Kun-Hsing Yu de la Institutul Blavatnik de la Harvard, chiar și în practica clinică de ultimă generație, nu este posibil să se efectueze profilul molecular al tumorilor în timpul unei operații. Cu toate acestea, echipa lor a dezvoltat un instrument bazat pe inteligență artificială care depășește această provocare prin extragerea semnalelor biomedicale neexploatate anterior în mostrele patologice congelate.

Conform declarațiilor profesorului Yu, cunoașterea identității moleculare a unei tumori în timpul operației este valoroasă deoarece unele tipuri de tumori pot beneficia de tratament imediat cu medicamente administrate direct în creier în timpul intervenției chirurgicale. ”Capacitatea de a determina diagnosticul molecular în timp real, în timpul unei intervenții chirurgicale, poate stimula avansarea oncologiei de precizie în timp real” a menționat profesorul Yu.

Echipa de cercetare a menționat că instrumentul, numit CHARM (Cryosection Histopathology Assessment and Review Machine), este disponibil gratuit pentru alți cercetători. Cu toate acestea, acesta trebuie încă validat clinic prin teste în medii reale și trebuie să primească autorizația de la Autoritatea Americană de Reglementare a Medicamentelor și Alimentelor (FDA) înainte de a fi implementat în spitale.

NEWSLETTER